רוצה לקבל עדכונים למייל?

נשמח לשלוח לך באופן אישי סיכום שבועי מצוות האתר:

פרשת וישב

ערימת סימני שאלה

מה תבקש?

  1. פרשת וישב היא הפרשה התשיעית בספר בראשית והיא מתחילה את סיפור יוסף ואחיו, שימשיך עד סוף ספר בראשית.
  2. אין בפרשה מצוות מעשיות, אבל הסיפור בה נחשב מכונן עד ימינו, והוא מלמד על מלחמות אחים ועל אחווה שצריכה להיות בין השבטים השונים. הזעקה של יוסף בפרשה עדיין נשמעת: "את אחיי אנוכי מבקש".
  3. פרשנינו אומרים שהחטא החמור ביותר בתורה בין אדם לחברו הוא בין יוסף ואחיו (הם זרקו אותו לבור ומכרו אותו ואמרו ליעקב אבינו שיוסף מת). החטא החמור ביותר בין אדם למקום הוא חטא העגל. שניהם מעסיקים אותנו כבר אלפי שנים, והמסר שלהם מהדהד.
  4. פרשנינו מוצאים קשר בין הפרשות לבין חנוכה – יוסף מתמודד עם תרבות זרה במצרים ומצליח. חנוכה הוא חג של מאבק בתרבות זרה, ושל עצמאות רוחנית.
  5. "בפרשת השבוע, פרשת 'וישב', מתחיל הקרע בין יוסף לאחיו. הם זורקים אותו לבור. אלה לא דמויות פרטיות, אלה הם 12 השבטים בעם ישראל. לכן ההכרזה של יוסף מהדהדת עד היום: 'אֶת אַחַי אָנֹכִי מְבַקֵּשׁ'. הוא מבקש את האחווה, את היחסים המתוקנים בין השבטים השונים בעם" (חנן פורת)
  6. פרשת השבוע וחג החנוכה מתחברים השנה היטב. בפרשת וישב, יוסף נמכר למצרים, ואז חי שנים בתוך תרבות מצרית זרה, תוך שמירה מרשימה על נאמנות לזהותו. בחג החנוכה ניסו לגזור עלינו גזירות נגד יהדותנו, ונלחמנו ונאבקנו כדי לשמור על ערכינו ולא להיטמע. במובן מסוים זה האתגר גם היום: העולם גלובלי, התרבות מסביב קורצת ונוצצת, הכול פתוח ונגיש וחופשי. איך נר חנוכה הקטן ממשיך להאיר את הדרך ולא נכבה לאורך השנים?
  7. פרשת "וישב" מתחילה לספר את הסיפור המפורסם של יוסף ואחיו: הוא חולם חלומות, לובש כתונת פסים והם מקנאים בו: "וַיִּשְׂנְאוּ אֹתוֹ וְלֹא יָכְלוּ דַּבְּרוֹ לְשָׁלֹם".
  8. יש בפרשת "וישב" עוד הרבה נושאים, כמובן, אבל המריבה בין יוסף לאחיו היא הנושא המרכזי, והלקח לימינו – ברור.
  9. ליוסף, בפרשת השבוע, פרשת וישב, היו את כל התירוצים והסיבות לעזוב. האנשים הכי קרובים אליו שנאו אותו, זרקו אותו לבור, מכרו אותו. הוא היה יכול להחליט לחתוך הכול, וגם לכתוב ספר, לצלם סדרת דוקו ולהתראיין לכל העיתונים בכותרות-ענק על הנטישה. אבל יוסף בחר אחרת.
בראשית לז, א - מ, כג
האתר עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך חווייה טובה יותר.