אנחנו באמצע ספר במדבר, בדרך לארץ ישראל – והשבוע אנחנו גם מקבלים את כל הכלים להתמודדות עם מחלוקות, מכיוון שפרשת קורח היא סמל למחלוקת שעליה אמרו חז"ל: הקנאה, התאווה והכבוד – מוציאים את האדם מן העולם (מסכת אבות). אלו שלושת הדברים שצריך להיזהר מהם, והם אכן הוציאו את קורח מהעולם בסופו של דבר.
1. תזמון
תמיד צריך להסתכל על ההקשר. מתי קורח מתחיל את המחלוקת שלו ומציע לחלק מהעם למרוד במשה רבנו? הדבר קורה לאחר פרשת המרגלים, שאמרו לעם לא להמשיך במסע לארץ ישראל. העונש על התסיסה בעם שנוצרה בעקבות כך, הייתה נדידה של ארבעים שנה במדבר. כשאדם יודע שיש לו הרבה זמן לבזבז - זה הזמן האולטימטיבי עבורו להצית מחלוקת. בזמן אחר, קורח לא היה מצליח לעורר את המחלוקת, מכיוון שלא היה קהל ל"סחורה" שלו.
2. חנופה
קורח הציג לעם דרישה רדודה שהתקבלה על לבם מכיוון שהיא הייתה נעימה לשמיעה. קורח פנה לציבור והציע להם למרוד במשה ואהרון – ואף טען שהם מתנשאים. בלשונו, זה נשמע כמו טקסט משכנע שגורם לאנשים לחשוב ש"דופקים אותם". מי שמחניף לנו יותר משכנע מאשר מי שאומר לנו שאנחנו לא מושלמים ושאנחנו צריכים להשתפר.
3. שקר
במחלוקת הרבה מאוד פעמים, "האוויר סובל הכל", כלומר, אפשר לשקר. ישנם אנשים שמסבירים ש"אין קורונה", וברור שאלה הבלים. חופש הביטוי, חופש הקשקוש גורם לכך שהאוויר סובל גם שקרים, גם כשמחליפים רע וטוב. זה השיא במחלוקת של קורח: אין תעודת ביטוח ואחריות לשימוש במילים. יש בעולם שקרנים, וקורח הוא דוגמה לכך. גם בזירה העולמית, לא פעם רואים את ישראל באופן שקרי.
4. השפעה חברתית
אנחנו מושפעים מהמעגל סביבנו, וכדאי לשים לב לאן הוא גורר אותנו. אם יש לך שכן רשע, זה עלול להשפיע עלייך. בימינו מדובר על אנשים שאנו עוקבים אחריהם ברשתות החברתיות לדוגמה, שעשויים להשפיע עלינו. האדם הוא תבנית נוף ה"פיד" שלו. אולם, זו לא רק ההשפעה החברתית, אלא גם השפעה מצד בני הזוג והילדים. בפרשה, אשתו של קורח הייתה קנאית ו"טפטפה" לו טיפות של ארס.
אלפי שנים אחר כך, אנחנו קוראים את הפרשה הזו שוב ומחלוקות עדיין לא תמו. יש מחלוקות חשובות, יש חילוקי דעות, אך כאשר מדובר במחלוקות של אגו, כבוד ותאווה, על ג'ובים, כסף ואינטרסים, כדאי לשים לב לארבעת המאפיינים הללו שיכולים לחסוך לנו הרבה כאב לב.