פרשת "לך-לך" בניגוד לפרשות הקודמות מתחילה מחדש, פרשת "בראשית" היא אוניברסלית. גלובלית. היא מציגה בפנינו את האנושות כולה. שזה נשמע טוב ויפה, אבל בפועל, הפרשה מסתיימת בכישלון נחרץ, בגירוש מגן עדן, וברצח הראשון בהיסטוריה. גם פרשת "נח" מקיפה את כל היקום, אבל התוצאה היא שחיתות, חורבן ומבול, ולסיום מופיע ניסיון לבנות "מגדל בבל" של שוויון מוחלט בין כולם, בלי שפה ובלי לאום. גם הניסיון הזה נכשל.
בפרשה שלנו יש עם, ויש ארץ, יש התחלה חדשה, אברהם אבינו מציג מודל חדש: "לך לך מארצך, וממולדתך, ומבית אביך – אל הארץ אשר אראך, ואעשך לגוי גדול". לראשונה בתורה מופיעים עם ישראל וארץ ישראל
ליברליזם קיצוני, פלורליזם מכיל – זה נשמע נפלא אבל לא עובד. המסר של הפרשה אולי לא נאור והומאני כמו בשתי הפרשות הקודמות, אבל אחרי הכישלונות הצורבים – התורה מורה לנו השבוע ללכת על צמצום, על מיקוד, על ייחודיות.
העובדה שיש לנו משימה יהודית ייחודית לא אמורה להוביל ללאומנות או לגזענות. להיפך. המסע של אברהם, שנמשך עד היום, מטיל עלינו בעיקר חובות ולא זכויות. צריך להצטמצם פנימה, להתכנס, אבל כדי להביא ברכה לכל העולם: "והיה ברכה", אומר אלוקים לאברהם בפרשה, "ונברכו בך כל משפחות האדמה".
- מאת: סיון רהב-מאיר
- פורסם:
- קטגוריה: החלק היומי
- לך לך
- יום העצמאות
אהבת? רוצה לשתף?
- עוד פוסטים מתוך החלק היומי
- עוד פוסטים מפרשת לך לך
- עוד פוסטים בנושא יום העצמאות
סיון רהב-מאיר
סיון רהב מאיר היא אשת תקשורת ומרצה. נשואה לידידיה, אימא לחמישה, ירושלמית. עובדת בחברת החדשות, ידיעות אחרונות וגלי צה"ל, ומעבירה מדי שבוע שיעורים על פרשת השבוע.