שבוע טוב, חודש טוב, שנה טובה! היום א' באלול, יום גדול של התחלות חדשות, תחילת מסלול ההמראה לקראת שנת תשפ"ג. יש הרבה מנהגים והלכות לחודש הקרוב, הנה רק כמה מהם:
1. מזמור כ"ז בתהלים – עד סוף תקופת החגים נוהגים לומר בכל יום אחרי התפילה את המילים העוצמתיות של דוד המלך בפרק כ"ז, שבתחילתו נאמר: "ה' אוֹרִי וְיִשְׁעִי, מִמִּי אִירָא? ה' מָעוֹז חַיַּי, מִמִּי אֶפְחָד?".
2. תקיעת שופר – החל מהיום ועד לתקיעות השופר של ראש השנה ושל צאת הצום ביום הכיפורים, קולו של השופר חוזר. שופר - מלשון שיפור - אמור לעורר אותנו ולהזכיר לנו להתמקד בעיקר ולא בטפל, בנצחי ולא בזמני.
3. סליחות. בעדות המזרח נוהגים לומר סליחות כבר מהיום בלילה, או מחר בבוקר. האשכנזים יצטרפו בהמשך חודש אלול, לקראת ראש השנה. מהות כל הפיוטים והפסוקים העתיקים היא רחמים, טהרה ומחילה.
4. למילים שלנו יש כוח. לכן נוהגים להרבות בתפילות ובתהילים בחודש הזה, וגם להתחיל לאחל ולברך אנשים כבר עכשיו בכתיבה וחתימה טובה. זה משפיע.
5. העיקר – בראש. אפשר להזכיר כאן גם את בדיקת התפילין והמזוזות, את כל מי שמתחילים ללמוד תורה היום ב"זמן אלול" (בהצלחה!), ועוד מנהגים רבים, אבל לפני כן – צריך להתחבר למהות של אלול:
כמו כל עסק שעורך מאזן בסוף השנה, זה החודש שלנו לערוך חשבון נפש שנתי. לא לחיות מתוך הרגל אלא לעצור ולשאול איפה אנחנו רוצים להיות בשנה הקרובה. לא לזרום, אלא לצמוח. זהו חודש של פיוס, אהבה וקרבה. אחרי חטא העגל ושבירת לוחות הברית, אלה הם הימים שבהם משה רבנו ביקש מחילה, ובסופם חזר אל העם עם הלוחות השניים, השלמים, ביום הכיפורים. הוא לימד אותנו שתמיד – ובפרט בתקופה הזו של השנה – אפשר לתקן.
בהצלחה!